top of page

Οι Σαουδάραβες ήρθαν για μείνουν. Η συνολική λίστα των μεταγραφών μετά και την τελευταία του Νεϋμάρ.

Έχουμε ξαναγράψει παλιότερα ότι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Σαουδάραβες για το ποδόσφαιρο φέτος είναι αρκετά ασυνήθιστο. Παρακάτω αναλύουμε τον συνδυασμό αυτών.

Η τελευταία βροντερή μεταγραφή είναι αυτή του Νεϋμάρ
Η τελευταία βροντερή μεταγραφή είναι αυτή του Νεϋμάρ

Μετά την τελευταία βροντερή μεταγραφή του Νεϋμαρ στην Αλ-Χιλάλ, αξίζει να ρίξουμε μια συγκεντρωτική ματιά σε όλες τις μεταγραφές μεγάλων ονομάτων που μετακόμισαν στην Σαουδική Αραβία αυτή την μεταγραφική περίοδο. Είναι η πρώτη χρονιά που οι Σαουδάραβες δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την βελτίωση της λίγκας τους και σίγουρα αν συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό, σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρωτάθλημά τους θα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για μεγάλους παίχτες νεαρότερης ηλικίας να ενταχθούν στο Σαουδαραβικό πρωτάθλημα.


Η ερώτηση που αρκετοί θα αναρωτιούνται είναι "γιατί;". Γιατί επενδύουν τόσα πολλά χρήματα όταν είναι σχεδόν σίγουρο δεν θα τα πάρουν πίσω. Η απάντηση είναι, "για να κερδίσουν στο μέλλον". Αυτή τη στιγμή, τα χρήματα που δαπανούν οι Σαουδάραβες στις μεταγραφές που φέρνουν στη χώρα τους είναι δύσκολο να ανακτηθούν, ειδικά για τα μεγάλα ονόματα όπως η τελευταία μεταγραφή του Νεϋμάρ. Αυτό που αποσκοπούν οι Σαουδάραβες είναι να βελτιώσουν το πρωτάθλημά τους και να κερδίσουν στο μέλλον και οι τρόποι που μπορούν να το πετύχουν είναι αρκετοί.


Ο Ρονάλντο είναι πλέον "παλιός" στην Προ Λιγκ
Ο Ρονάλντο είναι πλέον "παλιός" στην Προ Λιγκ

Το αντί-Τσάμπιονς Λιγκ

Αρχικά, όπως είχαμε ξαναγράψει και παλιότερα, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα πως κάποια στιγμή, το Σαουδαραβικό πρωτάθλημα ίσως ενταχθεί στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή ίσως σχηματιστούν νέες διοργανώσεις εκτός των ομοσπονδιών όπως η UEFA, όπου μεγάλες Ευρωπαϊκές και μη ομάδες θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Για το πρώτο, η UEFA δεν αποκλείεται να εντάξει το Σαουδαραβικό πρωτάθλημα αν αυτό αποκτήσει μεγάλο κύρος και υπάρχουν μεγάλα τηλεοπτικά έσοδα από όλο το ποδοσφαιρικό κοινό που θα θέλει να βλέπει μεγάλα ποδοσφαιρικά ονόματα, ανεξαρτήτως σε ποια λίγκα αυτα αγωνίζονται. Για το δεύτερο, αν κάποιος φορέας δημιουργήσει ένα τουρνουά μεταξύ μεγάλων ομάδων, αυτός θα πρέπει να είναι κάποιος με αρκετά χρήματα και εμπειρία. Το πρώτο το έχει η Σαουδική Αραβία, το δεύτερο όχι. Έτσι λοιπόν, βελτιώνοντας τις υποδομές και την ποιότητα του πρωταθλήματος, οι Σαουδάραβες θα αποκτήσουν την εμπειρία διαχείρισης μίας διοργάνωσης μεγάλης εμβέλειας όπως αυτή του Τσάμπιονς Λιγκ για παράδειγμα.


Ένα ακόμα μεγάλο όνομα που μετακόμισε στην Σ.Αραβία είναι ο Μανέ
Ένα ακόμα μεγάλο όνομα που μετακόμισε στην Σ.Αραβία είναι ο Μανέ

Τα έσοδα που φεύγουν έξω

Ένας άλλος παράγοντας είναι η εισροή χρημάτων. Όπως είναι γνωστό, αρκετοί Σαουδάραβες επιχειρηματίες έχουν είτε αγοράσει ή έχουν απλά μετοχές σε ομάδες και αυτό συνέβη διότι είδαν ότι το ποδόσφαιρο είναι μια άκρως επαγγελματική επιχείρηση όπου μια σοβαρή επενδυτική προσπάθεια μπορεί να προσφέρει αρκετά μεγάλο κέρδος. Αυτό το παρατήρησε και η Σαουδαραβική κυβέρνηση όπου έχει πλέον ως εθνικό σπορ το ποδόσφαιρο αλλά και μία τεράστια ομάδα θεατών να παρακολουθεί τηλεοπτικά ξένες ομάδες. Επομένως η εισροή μεγάλων ονομάτων θα φέρεις καλύτερες τηλεοπτικές συμφωνίες όχι μονο εγχώριες, αλλά και ξένες.


Το θάμπωμα της "κακής" εικόνας

Ένας τρίτος παράγοντας είναι βελτίωση της εικόνας όσον αφορά την ίδια την χώρα. Προς το παρόν η Σαουδική Αραβία συμπεριλαμβάνεται αν όχι στις πέντε, τότε σίγουρα στις δέκα χώρες με τα χειρότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο απωθεί και τον τουρισμό στην Σαουδική Αραβία και την προέλευση εργαζομένων, αθλητών, κλπ. Και φυσικά το αρνητικό αυτό ρεκόρ δεν είναι κακό μόνο στον τουρισμό τους, αλλά στην αντίληψη για την χώρα γενικότερα. Έτσι λοιπόν η Σαουδική Αραβία, θέλει να θολώσει την κακή αυτη εικόνα, "πουλώντας" μια ευχάριστη εικόνα διάσημων αθλητών. Έτσι αντί να σκεφτόμαστε την έλλειψη ελευθερίας λόγου, γυναικιών δικαιωμάτων, το εργατικού δίκαίου της χώρας, κλπ. Να σκεφτόμαστε τον Κ.Ρονάλντο, τον Μπενζεμά, τον Νεϋμάρ, κλπ.


Το πετρέλαιο

Ένας τέταρτος παράγοντας είναι το πετρέλαιο και συγκεκριμένα το περιορισμένο πετρέλαιο. Αυτή τη στιγμή, τα βασικά έσοδα της χώρας είναι κατά ένα τεράστιο μέρος το πετρέλαιο, αλλά οι Σαουδάραβες ξέρουν ότι κάποια μέρα αυτό θα τελειώσει. Έτσι το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της χώρας έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό μια εκστρατεία επενδύσεων σε διάφορους κλάδους όπως τον ενεργειακό, τον οικονομικό, τον αθλητικό, κλπ για την ανεξαρτησία της παραγωγής πετρελαίου ως το βασικό έσοδο.


Παρακάτω είναι ολόκληρη η λίστα γνωστών παικτών που μετακόμισαν στην Σ.Αραβία.


🟡🔵 Αλ-Νάσρ:

🔝 Κριστιάνο Ρονάλντο

➖ Μανέ

➖ Μπρόζοβιτς

➖ Φοφάνα

➖ Αλεξ Τέλλες

🔜 Λουίς Αλμπέρτο (Λάτσιο)

🔜 Αϊμερίκ Λαπόρτ


🔵⚫️ Αλ-Χιλάλ:

🔝 Νεϊμάρ

➖ Κουλιμπαλί

➖ Μιλινκοβιτς-Σάβιτς

➖ Ρούμπεν Νέβες

➖ Μάλκομ

🔜 Βεράτι (PSG)

🔜 Μίτροβιτς (Φούλαμ)

🔜 Γιασίν Μπονό (Σεβίλλη)

🔜 Λούκας Ντινιέ (Βίλα)


🟡⚫️ Αλ-Ιττιχάντ:

🔝 Καρίμ Μπενζεμά

➖ Καντέ

➖ Φαμπίνιο

➖ Τζότα


🟢⚪️ Αλ-Αχλί:

🔝 Φιρμίνο

➖ Μαχρέζ

➖ Σαιντ-Μαξιμέν

➖ Κέσι

➖ Ιμπανιές

🔜 Ζιέλινσκι (Νάπολι)


🟢🟢 Αλ-Εττιφάκ:

🔝 Τζόρνταν Χέντερσον

➖ Τζακ Χέντρι

➖ Μούσα Ντεμπελέ

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page