top of page

Η Σεβίλλη είναι οι "Special One" της Europa League!

Η ισπανική ομάδα κατέκτησε τον έβδομο τίτλο της, επικρατώντας 4-1 στα πέναλτι μετά από ένα 1-1 στην διάρκεια του κανονικού αγώνα.


Ο Νάβας κρατώντας το τρόπαιο του Europa Leauge που είναι ο 7ος Ευρωπαϊκός τίτλος της Σεβίλλης
Ο Νάβας κρατώντας το τρόπαιο του Europa Leauge που είναι ο 7ος Ευρωπαϊκός τίτλος της Σεβίλλης

Ήταν η νύχτα που ανέδειξε πολλά προβλήματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ακόμη και η απόφαση για το πέναλτι που δεν δόθηκε στη Σεβίλλη προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά ακόμα και στην διαδικασία των πέναλτι καθώς ο Γκονζάλο Μόντιελ σκόραρε στη δεύτερη προσπάθεια με τη βοήθεια του VAR και χάρισε τον τίτλο στη Σεβίλλη για την έβδομη φορά, θέτοντας νέο ρεκόρ.


Η Ρόμα ήταν εξοργισμένη σε αρκετές από τις αποφάσεις και σίγουρα θα ακούσουμε περισσότερα γι' αυτό στο μέλλον από τον προπονητή της. Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος τεχνικός ανέφερε το εξής για τον διαιτητή:


"Ήταν ένα έντονο, αρρενωπό παιχνίδι, με έναν διαιτητή που έμοιαζε Ισπανός. Ήταν κίτρινη, κίτρινη, όλη την ώρα. Η αδικία φαίνεται από το γεγονός ότι ο Έρικ Λαμέλα έπρεπε να είχε δεχθεί δεύτερη κίτρινη κάρτα και δεν τη δέχθηκε. Εκτέλεσε και πέναλτι. Ας ελπίσουμε ότι ο Τέιλορ σφυρίζει μόνο στο Champions League και κάνει εκεί τις ίδιες βλακείες όπως απόψε, και όχι στο Europa League"


Ο Μουρίνιο διαμαρτύρεται κατά τη διάρκεια του τελικού
Ο Μουρίνιο διαμαρτύρεται κατά τη διάρκεια του τελικού

Ωστόσο, ούτε αυτός ούτε οι παίκτες του μπορούσαν να έχουν βάσιμα παράπονα για την ήττα 4-1 στα πέναλτι, αν αναλογιστούμε τον ρόλο που έπαιξαν σε έναν αγώνα 1-1, που για μεγάλο διάστημα φάνηκε σαν μια ατελείωτη διαφήμιση για αντι-ποδόσφαιρο.



Υπήρξε εξαίρεση για τον Πάολο Ντιμπάλα, που άνοιξε το σκορ αλλά ξέσπασε σε δάκρυα στο τέλος του αγώνα. Ωστόσο, ακόμη και ο Αργεντινός εμπλέκεται στις άσχημες διαφωνίες στον πάγκο που επισκίασαν αυτό που συνέβη στον αγωνιστικό χώρο.

Ντιμπάλα ξεσπά σε δάκρυα μετά την ήττα
Ντιμπάλα ξεσπά σε δάκρυα μετά την ήττα

Όταν σβήσει η σκόνη μετά από έναν τελικό που περιείχε 13 κίτρινες κάρτες, θα υπάρχει μόνο σεβασμός για τη Σεβίλλη, που χρειάστηκε ένα αυτογκόλ του Τζιανλούκα Μαντσίνι για να πάει στην παράταση αλλά τελικά δικαίως κέρδισε λόγω της προθυμίας της να παίξει επιθετικά κόντρα στους αντιπάλους της.


Αντίθετα, η Ρόμα θα μετανιώσει πικρά, αφού έχασε τις καλύτερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των 120 λεπτών, με τους Τάμι Αμπραάμ και Αντρέα Μπελότι να χάνουν εξαιρετικές ευκαιρίες.


Χειρότερα ακόμη, οι οπαδοί της Ρόμα τώρα θα ανησυχούν για το μέλλον του Μουρίνιο, ο οποίος φαίνεται ότι θα αποχωρήσει από την ομάδα αυτό το καλοκαίρι παρά την οδήγηση της Γιαλορόσι σε δύο συνεχόμενους τελικούς του UEFA.


Επι του γηπέδου...

Οι Ανδαλουσιάνοι "κατέβηκαν" με τον Γιουσέφ εν Νεσιρί στην κορυφή της επίθεσής τους και τους Λούκας Οκάμπος και Μπράιαν Χιλ στα άκρα. Οι Ρωμαίοι είχαν τον Τάμι Έιμπραχαμ στην επίθεση μαζί με τον Ντιμπάλα (που δεν ήταν έτοιμος μόνο για 30 λεπτά όπως υποστήριξε ο Μουρίνιο) και τον Λορέντζο Πελεγκρίνι.


Τα πρώτα λεπτά του αγώνα ήταν αποτελεσματικά προειδοποιητικά για αυτό που θα ακολουθούσε. Υπήρχαν έντονες μονομαχίες που οδηγούσαν σε τραυματισμούς, ελάχιστες επιτυχημένες πάσες και λίγος έλεγχος από τις δύο ομάδες, με αποτέλεσμα να μην υπήρχε προσέγγιση στις δύο περιοχές.


Μια εξαίρεση ήταν οτιδήποτε προέκυπτε από τη φαντασία του Ντιμπάλα, καθώς από τα πόδια του καταγράφηκε η πρώτη καλή στιγμή του παιχνιδιού, με ένα σουτ του Λεονάρντο Σπινατσόλα από την περιοχή που απέκρουσε ο Γιασίν Μπουνού στο 12ο λεπτό.


Οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ χρειάστηκε να ανακτήσουν την αίσθησή τους και μέχρι να το καταφέρουν, βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Στο 33ο λεπτό, οι "τζιαλορόσι" ζήτησαν πέναλτι για φάουλ στον Νεμάνια Γκούντελ κοντά στο κεφάλι του Έιμπραχαμ. Η φάση ελέγχθηκε, το παιχνίδι συνεχίστηκε, αλλά ο Ιβάν Ράκιτιτς δεν ήταν συγκεντρωμένος. Έχασε τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου, η οποία έφτασε στον Τζιανλούκα Μαντσίνι που την προώθησε στον Ντιμπάλα, ο οποίος έκανε το 1-0 στο 35ο λεπτό.



Το μαγικό αριστερό πλασέ του Ντιμπάλα και το 1-0 για την Ρόμα
Το μαγικό αριστερό πλασέ του Ντιμπάλα και το 1-0 για την Ρόμα


Το γκολ έφερε όλη τη Ρόμα να υπερασπίζεται το προβάδισμα της, ενώ η Σεβίλλη αντέδρασε πρώτα με μια κεφαλιά του Φερνάντο που πέρασε έξω και στις (πολλές λόγω τραυματισμών) καθυστερήσεις με ένα μακρινό σουτ του Ράκιτιτς που κόλλησε στο δοκάρι.


Στο ημίχρονο, ο Μεντιλίμπαρ έκανε αλλαγές στην ομάδα του, εισάγοντας τους Σούσο και Έρικ Λαμέλα αντί των αόρατων Όλιβερ Τόρες και Μπράιαν Χιλ, ενώ ο Μουρίνιο εμπιστεύτηκε τους παίκτες της αρχικής ενδεκάδας.


Στο δεύτερο ημίχρονο, η μπάλα βρέθηκε συνεχώς στα πόδια των Ανδαλουσιανών, ενώ οι Ρωμαίοι πίεζαν σε ολόκληρο το γήπεδο, αναζητώντας τον αντίπαλο. Ένα σουτ του αήττητου Άλεξ Τέλες ήταν μια προειδοποίηση από τους Σεβιγιάνους και στο 55ο λεπτό, μετά από κέντρο του 37χρονου Χεσούς Νάβας, ο Μαντσίνι, από δημιουργός, έγινε ατυχής, σημειώνοντας αυτογκόλ και ισοφαρίζοντας σε 1-1.


Απογοήτευση του Μαντσίνι μετά το αυτογκόλ
Απογοήτευση του Μαντσίνι μετά το αυτογκόλ

Μετρημένες ευκαιρίες από τη Ρόμα

Η αρχική αντίδραση της Ρόμα ήταν να παραμείνει στην περιοχή της και να αμύνεται. Ο Μουρίνιο δεν έκανε αλλαγές και η Σεβίλλη είχε το προβάδισμα για να σημειώσει το δεύτερο γκολ. Ωστόσο, της έλειπε η δημιουργικότητα και δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες.


Ο Ντιμπάλα αντικαταστάθηκε από τον Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ στο 68ο λεπτό, και λίγο αργότερα ο Μουρίνιο έκανε μια ακόμα αλλαγή, φέρνοντας τον Αντρέα Μπελότι αντί του Έιμπραχαμ. Οι "τζιαλορόσι" συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους, καθώς ήταν τόσο κοντά στην εστία του Ρούι Πατρίσιο, και όταν επιτέθηκαν, είχαν μια απίθανη ευκαιρία με αναμπουμπούλα που αποκρούστηκε από τον Μπουνού.


Και οι δύο ομάδες ζήτησαν πέναλτι, με τη Σεβίλλη να λαμβάνει ένα, αλλά το VAR διόρθωσε το λάθος του διαιτητή, που απέρριπτε την πτώση του Λούκας Οκάμπος στην περιοχή. Ακολούθησε μια κατάθεση του Φερνάντο, την οποία ο διαιτητής και το VAR κρίνανε ως μη παράβαση, με αποτέλεσμα και οι δύο ομάδες να διαμαρτύρονται.


Η Ρόμα είχε τον τελευταίο λόγο για το νικητήριο γκολ, καθώς μια μονομαχία του Μπελότι με τη μπάλα που κατέληξε έξω ήταν η μεγαλύτερη στιγμή για τις δύο ομάδες, πριν το παιχνίδι πάει στην παράταση.


Σαν να μην έγινε παράταση

Η κόπωση των δύο ομάδων ήταν εμφανής στην παράταση. Ο Τέλες αντέξε μόλις πέντε λεπτά πριν αντικατασταθεί από τον Καρίμ Ρεκίκ, ενώ ο Μοντιέλ επίσης εισήλθε στον αγώνα. Και ο Μουρίνιο έκανε αλλαγές, με τον Ζεκί Τσελίκ να αντικαθίσταται από τον Νίκολα Ζαλέβσκι.


Ο τελευταίος μέρος της παράτασης και του αγώνα ήταν ακόμα πιο απαιτητικό, με πολλούς τραυματισμούς, συχνές διακοπές και αυξημένη ένταση στους πάγκους. Τελικά, το παιχνίδι διήρκεσε 145 λεπτά μέχρι να φτάσει στη διαδικασία των πέναλτι.


"Τολμηρή" εκτέλεση  πέναλτι του Οκάμπος χωρίς να κοιτάζει το τέρμα
"Τολμηρή" εκτέλεση πέναλτι του Οκάμπος χωρίς να κοιτάζει το τέρμα

Στα πέναλτι, η Σεβίλλη επικράτησε και πάλι, με τον Μπουνού να αποκρούει τις εκτελέσεις των Μαντσίνι και Ιμπάνιεζ, και τον Μοντιέλ να εκτελεί το τέταρτο πέναλτι και να σκοράρει, παρά το γεγονός ότι αρχικά τον νίκησε ο Ρούι Πατρίσιο και το δοκάρι. Αυτή η νίκη δίνει στη Σεβίλλη την πρόκριση στους ομίλους του επόμενου Champions League, ενώ η Ρόμα θα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της στον επόμενο Europa League.


Τα Πέναλτι

1-0: Ο Οκάμπος σκοράρει για τη Σεβίλλη.

1-1: Ο Κριστάντε σκοράρει για τη Ρόμα.

2-1: Ο Λαμέλα σκοράρει για τη Σεβίλλη.

Ο Μπουνού αποκρούει το πέναλτι του Μαντσίνι.

3-1: Ο Ράκιτιτς σκοράρει για τη Σεβίλλη.

Ο Μπουνού αποκρούει την εκτέλεση του Ιμπάνιεζ, με την μπάλα να χτυπά και στο δοκάρι.

Ο Μοντιέλ εκτελεί, ο Πατρίσιο αποκρούει, όμως είχε βγει από τη γραμμή του και δίνεται επανάληψη. Ο Μοντιέλ εκτελεί ξανά και κάνει το 4-1, δίνοντας το τρόπαιο στη Σεβίλλη.


Βίντεο από τα στιγμιότυπα του αγώνα


240 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page