top of page

3 ήπειροι, 6 χώρες: Ότι πρέπει να γνωρίζετε για το σχέδιο της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

Όλες οι έξι χώρες που θα φιλοξενήσουν το τουρνουά με 48 ομάδες θα λάβουν αυτόματη πρόσκληση στο τουρνουά, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε πολλαπλές ηπείρους.


Οι ηγέτες των τριών ηπειρωτικών ομοσπονδιών
Οι ηγέτες των τριών ηπειρωτικών ομοσπονδιών

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2030 αναμένεται να διεξαχθεί σε μια μοναδική μορφή, διασχίζοντας έξι χώρες σε τρεις ηπείρους, με σκοπό να τιμήσει την 100ή επέτειο του τουρνουά στο Ουρουγουάη.


Η FIFA πέτυχε συμφωνία μεταξύ των παραγόντων των ηπειρωτικών ομοσπονδιών του ποδοσφαίρου για την αποδοχή της πρότασης που ηγούνται οι συμπαραστάτριες χώρες Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο ως τον μόνο υποψήφιο για τη διοργάνωση, περιλαμβάνοντας αγώνες και σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή, το Παραγουάη και το Ουρουγουάη.


Αυτές οι χώρες θα φιλοξενήσουν από έναν αγώνα για να ξεκινήσει το τουρνουά, επιτρέποντας στη FIFA να διοργανώσει τον αγώνα έναρξης στη Μοντεβιδέο του Ουρουγουάη, όπου διεξήχθη ο πρώτος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1930.


Η πρόταση ξεκίνησε αρχικά ως κοινή προσπάθεια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πριν επεκταθεί για να περιλάβει και το Μαρόκο. Όλες οι έξι χώρες που θα φιλοξενήσουν το τουρνουά θα λάβουν αυτόματη πρόσκληση στο 48-ομάδων τουρνουά, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε πολλαπλές ηπείρους.


"Το εκατοστό Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα μπορούσε να είναι μακριά από τη Νότια Αμερική, όπου όλα ξεκίνησαν," δήλωσε ο Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ, πρόεδρος της Νοτίου Αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου CONMEBOL. "Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα διεξαχθεί σε τρεις ηπείρους."


Η αποδοχή του ένωσης υποψηφιότητας του 2030 από το Συμβούλιο της FIFA χρειάζεται ακόμα την επίσημη έγκριση τον επόμενο χρόνο σε μια συνάντηση των 211 μελών των ομοσπονδιών. Ωστόσο, αυτό θα να είναι απλά μια τυπική διαδικασία . Η επιλογή για το 2034 θα γίνει σε έναν ξεχωριστό συνέδριο, ανακοίνωσε η FIFA.


Σχετικά με την αυτή την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε: "Το 2030, θα έχουμε μια μοναδική παγκόσμια παρουσία, τρεις ηπείρους - Αφρική, Ευρώπη και Νότια Αμερική - έξι χώρες - Αργεντινή, Μαρόκο, Παραγουάη, Πορτογαλία, Ισπανία και Ουρουγουάη - που υποδέχονται και ενώνουν τον κόσμο ενώ γιορτάζουν μαζί το παιχνίδι, τον εκατοστό επετειακό χρόνο και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA."


Παρόλο που αυτή η μορφή περιλαμβάνει εκτεταμένα ταξίδια σε ζώνες χρόνου, δεν έχει λάβει θετική υποδοχή από ορισμένους, συμπεριλαμβανομένης της Football Supporters Europe, μιας επίσημα αναγνωρισμένης ομάδας οπαδών από την UEFA, η οποία κριτικάρει την απόφαση της FIFA. "Η FIFA συνεχίζει τον κύκλο καταστροφής του με την μεγαλύτερη διοργάνωση στον πλανήτη," ανέφερε η FSE σε μια ανακοίνωση. "Άθλιο για τους οπαδούς, αδιαφορεί για το περιβάλλον και στρώνει το κόκκινο χαλί σε μια χώρα για το 2034 με απάνθρωπο ανθρώπινο δικαίωμα." (νοώντας την Σ.Αραβία)


Αντιδράσεις των χωρών-οργανωτών

Η απόφαση του 2030 αποτελεί νίκη για το Μαρόκο, που πρόσφατα επενδύσε σημαντικά στις υποδομές και επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το Κύπελλο Εθνών της Αφρικής το 2025.


Σε ανακοίνωση, το Μαρόκο δήλωσε ότι η επιλογή "αναγνωρίστηκε η θέση του Μαρόκου στη σειρά των μεγάλων χωρών."


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, είχε εκφράσει ανησυχίες ότι ο Λουίς Ρουμπιάλες, ο πρώην πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να είναι η αιτία για να αποκλειστεί η Ισπανία από μια θέση διοργανώτριας χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ρουμπιάλες είχε τιμωρηθεί από τη FIFA και τελικά είχε παραιτηθεί μετά από αμφιλεγόμενο περιστατικό κατά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, όπου φίλησε μια παίκτρια στα χείλη κατά την απονομή των βραβείων.Η Ισπανία είχε φιλοξενήσει προηγουμένως το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982, η Αργεντινή το 1978 και το Ουρουγουάη είχε το πρώτο τουρνουά το 1930. Η Πορτογαλία, το Μαρόκο και το Παραγουάη θα φιλοξενήσουν τα πρώτα τους Παγκόσμια Κύπελλα.

154 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page